Amsterdam


Terwijl Amsterdam zich opmaakt voor een nieuwe ronde verkiezingen, verhardt het debat over diversiteit en inclusie. Zowel online als offline.

Met name (jonge) Nederlanders met een migratieachtergrond merken hoe het publieke debat de afgelopen decennia is veranderd. "Politici normaliseren xenofobie, kranten dragen bij aan negatieve beeldvorming over moslims en op sociale media regent het racistische commentaren." Uit recent onderzoek van De Groene Amsterdammer blijkt dat zij zich in de steek gelaten voelen: ‘Bij veel politici van het zogenaamde redelijke midden heb ik zoiets van: potverdorie, trek je bek eens open!’

Woensdag 20 maart organiseren Critical Mass, OBA Amsterdam en Comité 21 maart daarom een interactief event over jezelf kunnen zijn in Amsterdam. Dit evenement is gratis en jij kunt zélf aan de slag: we trappen de avond af met een interactieve Virtual Reality-ervaring, waarmee je even in de schoenen kunt stappen van een andere Amsterdammer en kennis kunt maken met een ander perspectief. 

Maar ook de rest van de avond kun jij je mengen in het gesprek. We wisselen een interactief panelgesprek met een gevarieerde groep Amsterdammers af met spoken word, video en kunst. Ook schuift wethouder Groot Wassink aan, om samen met jou op zoek te gaan naar antwoorden op uitsluiting, racisme en polarisatie.


Sprekers
De avond word geleid door Dionne Abdoelhafiezkhan (IZI Solutions, Controle Alt  Delete). 
Verder schuiven aan:
Mitchell Esajas (The Black Archives, New Urban Collective)
Dino Suhonic directeur Stichting Maruf)
Jennifer Hopelezz (drag queen, social activist)
Karin Schadee (Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam)
Fatima Elatik (politica, consultant)
Funda Müjde (cabaretière, actrice, columniste)
Jessica van der Pluijm (Stichting Stop Straatintimidatie)
Rutger Groot Wassink (wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering)


Programma
19.00 uur: Virtual Reality-ervaring "Met andere ogen”
20.00 uur: Interactief event met panelgesprek;
Spoken word van OTION (Guillermo Blinker) en Iris Vos;
Artwork jonge Amsterdamse kunstenaars o.l.v. rapper en kunstenaar Gideon 'Gikkels’ Everduim
21.30 uur: Borrel incl. spoken word van Thomas de Bres


Over Met andere ogen
De avond vormt het slotstuk van het VR-project Met andere ogen, dat de afgelopen vijf maanden in elk stadsdeel bewoners met elkaar in gesprek heeft gebracht over diversiteit, uitsluiting en inclusie. Deze gesprekken leverden mooie en krachtige, maar ook pijnlijke en leerzame ervaringen op. Deze lessen zijn door jonge artiesten vertaald naar een indrukwekkend artwork.

Meer info: www.metandereogen.info

Met andere ogen is een samenwerking tussen Critical Mass, OBA Amsterdam en Stichting Vreedzaam, mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam, Amsterdams Fonds voor de Kunst en vfonds.