Amsterdam - West

Met grote posters en usb sticks kwamen de kinderen binnen. Hierop hadden ze de plannen staan die ze aan het stadsdeel wilden presenteren. Naast geïnteresseerde partners van de Vreedzame Wijk, waren er ook vaders en moeders gekomen en zelfs een opa en oma. Iedereen deed mee met de binnenkomer: Sta op als…Daarna heette Fenna iedereen van harte welkom, waarbij ze vertelde wat er allemaal in de raadszaal gebeurt en wie daar allemaal komen.

De plannen waren heel verschillend. De kinderen van de Joop Westerweel willen een keer per week het schoolplein opruimen en schoonmaken. De kinderen van de Admiraal willen een opruimactie en sportdag organiseren met als thema: gezondheid en elkaar beter leren kennen. De kinderen van de Visserschool willen met het oog op vrijheid en veiligheid voor iedereen een actie houden tijdens de pauzes en na schooltijd om het fietsen op het plein tegen te gaan. Iedereen die loopt met de fiets aan de hand krijgt een sticker als beloning en iedereen die fietst, krijgt een waarschuwing. Verder willen de kinderen van de St Jan ook de overlast van fietsen aanpakken, én een hulpbus waar pesten gemeld kan worden. Ook de kinderen van As Siddieq maken zich druk om pesten. Ze hadden een anti-pest doos gemaakt, waarin alle kinderen die zich niet fijn voelen of gepest worden, een briefje kunnen stoppen.

Ondertussen stelden de kinderen elkaar kritische vragen. Na de presentaties uit de Baarsjes werd de eerste debatronde gehouden met de stelling: 'De Gemeente gaat minder schoonmaken, omdat wij willen dat mensen meer zelf gaan schoonmaken!'.