Welkom in Mijn Vreedzame Wijk
De kwaliteitsverschillen tussen scholen neemt toe en daarmee ook de kansenongelijkheid van leerlingen in het onderwijs. Eén van de oorzaken daarvan is segregatie. Kinderen groeien vaak op in hun eigen bubbel en ze kennen maar weinig kinderen buiten hun eigen wijk.

Om deze ontwikkelingen tegen te gaan, hebben Stichting Welkom in Mijn Wijk (WIMW) en Stichting Vreedzaam de handen ineen geslagen voor het project Welkom in Mijn Vreedzame Wijk (WIMVW). Voor dit project is het programma van WIMW aangepast aan de hand van de methodiek van Vreedzaam. Leerlingen van twee Vreedzame Scholen in Utrecht kregen een bijzondere uitnodiging om kinderen van een andere wijk in hun stad te ontmoeten. Aangezien een fysieke uitwisseling door COVID-19 niet mogelijk was in 2020, werden de ontmoetingen in 2021 online gehouden via MS Teams. Dat deerde de pret echter niet! In dit verslag nemen we u graag mee in de twee ontmoetingsdagen van de leerlingen en het plezier dat zij daarbij hebben ervaren.

Deze ontmoetingen zijn mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds, Stichting Kinderpostzegels
en de gemeente Utrecht.

Leerlingen van OBS Het Zand en de Lukasschool ontmoeten elkaar!
“Ik houd van sushi! Ik ook!” De groep 7ers van OBS Het Zand in Leidsche Rijn en de Lukasschool in Kanaleneiland kwamen er 22 april jl. achter dat ze veel met elkaar gemeen hebben. De twee scholen met sterk verschillende leerlingenpopulaties deden namelijk mee aan het levendige burgerschapsprogramma Welkom in Mijn Vreedzame Wijk; een initiatief van Stichting WIMW en Stichting Vreedzaam om jonge Utrechters uit hun bubbel te halen en elkaar te laten ontmoeten. De leerlingen groeien op in dezelfde stad, maar komen elkaar niet vanzelfsprekend tegen.

Na een jaar met weinig contacten is het des te belangrijker dat we – en kinderen in het bijzonder – échte connecties maken. Welkom in Mijn Vreedzame Wijk doet dat. Juist nu is het voor kinderen een mooie kans om hun leefwereld te vergroten en kinderen te ontmoeten die er anders uitzien dan zij en anders opgroeien, maar in dezelfde stad wonen. Donderdag 22 april 2021 was het eindelijk zover! Na weken van voorbereidingen door Stichting Welkom in Mijn Wijk (WIMW), Stichting Vreedzaam, leerkrachten Soumaya en Bonnette en de kinderen zelf, konden de leerlingen van groep 7 van OBS Het Zand uit Leidsche Rijn en de Lukasschool uit Kanaleneiland-Noord elkaar ontmoeten, via het
beeldscherm dan.

Begin april waren beide klassen gestart met het WIMVW-projectboekje om zich op de ontmoeting voor te bereiden. Ze vulden een vragenlijst in, beeldden zich in hoe het zou zijn als ze elkaar wel in levenden lijve zouden ontmoeten en maakten filmpjes waarin ze zich voorstelden. Dit was de eerste keer dat Welkom in Mijn Vreedzame Wijk online plaatsvond. Met de antwoorden uit de vragenlijst – wat hun hobby’s zijn, wat ze graag met hun vrienden doen, wat voor programma’s ze kijken, etc. – werden acht kleurteams samengesteld. Elk team bestond uit een paar leerlingen van allebei de klassen.

De ontmoeting
Om 9:30 zaten de leerlingen in hun eigen kleurteam, de begeleiders, leerkrachten en projectleiding vol enthousiasme klaar om te starten. Elk team ging in een eigen break-out room met een begeleider om daar samen het programma te doen. De begeleiders zijn een afspiegeling van de deelnemende leerlingen en waren getraind door Charissa Dechène (projectleider van WIMW) om een team te begeleiden.

Als eerst gingen de leerlingen elkaar interviewen. Zo kwamen ze erachter dat ze, hoewel ze ergens anders opgroeien en andere achtergronden hebben, toch veel met elkaar gemeen hebben. Eén van de vragen was ‘wat zou je doen als je €1.000 zou krijgen?’ In team oranje zaten allemaal verstandige spaarders, want ze zouden het allemaal op hun spaarrekening zetten! Een andere vraag was ‘waar ben je trots op?’ Er werden mooie antwoorden gegeven zoals ‘goede cijfers’ en “judokampioen van Utrecht”, maar het mooiste antwoord was misschien wel: ‘mijn gezin en mijn ouders’. De leerlingen vonden het een beetje spannend, maar vooral hartstikke leuk om elkaar te leren kennen!

Hierna speelden de leerlingen het spel Kids&CO – een soort Party&Co – waarbij zij aangemoedigd werden om met elkaar samen te werken. Er waren veel lachende kinderen, een gezond competitiegevoel en veel aanmoediging naar elkaar.

Na afloop gaven sommige leerlingen elkaar hun Fortnite gebruikersnaam en riepen alle leerlingen dat ze de dag ‘super, superleuk’ vonden.

Op de tweede online ontmoetingsdag tussen deze scholen gaan de kinderen elkaar hun favoriete plekken van hun wijk laten zien met een online tentoonstelling, waar zij zelf beelden voor hebben gemaakt. Iedereen heeft er al veel zin in!

Tweede ontmoetingsdag OBS Het Zand en Lukasschool een succes!
Vier weken na de eerste ontmoeting tussen de kinderen van OBS Het Zand uit Leidsche Rijn en de Lukasschool uit Kanaleneiland-Noord werden de klassen op 20 mei weer online verenigd. In de tussentijd hadden de leerlingen voorbereidingen getroffen om van deze dag een bijzondere ontmoeting te maken: ze hadden allemaal foto’s en filmpjes gemaakt van hun wijk! Charissa had voor ieder ‘kleurteam’ een prachtige online tentoonstelling gemaakt met de beelden van iedereens favoriete plekken en hun wijk. En tijdens de Quizzz lieten de kinderen zien wat ze allemaal hadden geleerd van en over elkaar. Aan het eind kregen alle deelnemers een bijzonder wenslintje omgeknoopt en werd er afscheid genomen. Dit was de laatste ontmoeting tussen deze scholen die werd georganiseerd door WIMVW, maar er werden plannen gemaakt door de klassen om elkaar in het echt te ontmoeten!

Tentoonstelling ‘Laat je wijk zien!’
Zelfde tijd, zelfde plaats: om 9:30 zat iedereen klaar achter hun device. De begeleiders zaten in spanning te wachten tot het enthousiasme van de kinderen weer door de microfoons zou schallen. Van een eerste online ontmoeting leer je veel: deze keer waren alle kinderen verspreid door de school. Hoewel de techniek nooit perfect zal meewerken, was het een verademing om niet te veel storende piepjes of achtergrondgeluiden van de andere groepjes te horen. Charissa heette iedereen welkom. Wat was het leuk om bekende gezichten weer te zien! Iedereen werd weer ingedeeld in hun eigen team, zodat de kinderen aan de slag konden met de online tentoonstelling. De begeleider deelde het scherm terwijl de rest meekeek en vooral enthousiast meedeed.

De kinderen moesten de tentoonstelling eerst nog vrijspelen met het welbekende spel Memory. De teams werkten samen om de kaartjes bij elkaar te zoeken. Op de achterkant stonden foto’s die de kinderen zelf hadden gemaakt. Twee foto’s van vuilnisbakken, de één gemaakt in Leidsche Rijn en de ander in Kanaleneiland, twee foto’s van bakkers in de wijk, twee van speeltuinen, etc. Zo zagen de leerlingen spelenderwijs enkele overeenkomsten in elkaars wijk. Daarna scrolde de begeleider naar beneden, waar de volgende prachtige foto’s te vinden waren die door de kinderen geregisseerd waren. De kinderen vertelden over de plek die op de foto stond, waarom ze daar graag komen en beantwoordden vragen die bij de tentoonstelling waren geplaatst.

Tussen de foto’s stonden ook opdrachten waardoor de leerlingen met elkaar samen moesten werken. Zo moesten er codes gekraakt worden door de goede antwoorden in te voeren en was er een quiz met vragen die te maken hadden met de stad Utrecht. Maar de focus lag vooral op de foto’s en de verhalen van de kinderen! De tentoonstelling werd afgesloten met de volgende vraag: “Wat zouden jullie graag als team samen willen doen als jullie elkaar in het echt konden ontmoeten?” Team roze was zo enthousiast, dat ze met veel ideeën kwamen. Sommigen wilden voetballen, anderen naar de Efteling. Uiteindelijk kwamen ze tot een compromis: ze zouden samen naar de maan gaan! De begeleider moedigde ze aan om groot te dromen, dus wie weet of dit idee vervolg krijgt.

Quizzz
Hoewel dit onderdeel met ‘zzz’ gespeld wordt, was dit zeker geen moment om in slaap te vallen. Na een welverdiende pauze namen alle kinderen weer plaats achter hun device en begonnen met de laatste activiteit van het project. In deze quiz stelde de begeleider vragen die de kinderen om en om als team probeerden te beantwoorden. Dat waren bijvoorbeeld vragen over antwoorden die gegeven waren tijdens de interviews van de eerste ontmoetingsdag of over iets wat ze geleerd hadden tijdens de tentoonstelling van vandaag. De unieke WIMW-regel was opnieuw van toepassing: het goede antwoord leverde 1 punt op en als de leerlingen met elkaar overlegden voor het goede antwoord, leverde dat 2 punten op. Het verraste de begeleiders hoe goed het geheugen was van de leerlingen! Vier weken na de eerste ontmoeting wisten ze bijna altijd het goede antwoord te geven op vragen zoals ‘wat is het lievelingseten van … ?’, of ‘waar is … het meest trots op?’ De begeleiders waren in ieder geval enorm trots op al deze toppers!

Wenslintje en afsluiting
We waren bijna aan het einde gekomen van de ontmoetingsdag, maar niet voordat er een bijzonder aandenken werd uitgedeeld aan alle deelnemers. Er waren speciale WIMVW-wenslintjes gemaakt, die de leerlingen bij elkaar om de pols knoopten. Bij een fysieke uitwisseling zouden de kinderen dat doen bij iemand van de vriendschapsschool, maar nu deden ze dat natuurlijk bij de anderen uit het team van hun eigen klas. De begeleider sprak voor alle deelnemers een wens uit en de kinderen spraken ook wensen uit voor elkaar. Zo werd elkaar bijvoorbeeld veel plezier op school gewenst en een mooie tijd op de sportclub. De begeleiders vertelden ook waarom ze trots waren op hun team.

Hierna ging iedereen terug naar de main room, waar Charissa de afsluiting verzorgde. Voor in de klas hielden de leerkrachten een device omhoog, zodat iedereen elkaar nog een laatste keer kon zien. Alle leerlingen hadden enorm genoten van de uitwisseling en hoopten elkaar in het echt te ontmoeten. Misschien kunnen ze volgend jaar wel bij elkaars musical langskomen.

Bij deze willen we de begeleiders, de leerkrachten en vooral de kinderen van OBS Het Zand en De Lukasschool enorm bedanken voor hun inzet, hun eindeloze geduld met de techniek en hun ontembare enthousiasme!


Contact


Annemiek van Vliet
0652031337
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Merlijn Slothouber
0638396654
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agnes Pols
0610195588
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Vreedzame Nieuwsberichten

copyright © 2019 -2022 - Stichting Vreedzaam   |   Webproductie POINT OF VIEW