Terugblik tweede online Meet-Up Landelijk Netwerk Vreedzaam

'Wat maakt dat de Vreedzame Wijk werkt?!'

Voor wie de eerste Meet-Up had gemist, was 14 juni 2021 een nieuwe kans om aan te sluiten bij een online ontmoeting van het landelijke netwerk. Danitchia Hendrickx, student aan de Hogeschool Sittard, gaf een boeiende presentatie over de bevorderende en belemmerende factoren van het implementeren van een Vreedzame Wijk. Met een diverse groep geïnteresseerden zijn we vervolgens met elkaar in gesprek gegaan over ieders ervaringen met de implementatie van hun wijk.

Danitchia had voor haar onderzoek interviews afgenomen met Vreedzame Wijkcoördinatoren uit verschillende Vreedzame Wijken. Uit deze interviews bleken 8 terugkerende onderwerpen die een toonaangevende rol spelen bij het succes van de implementatie: Straatcultuur; Visie; Samenwerking in de wijk; Zichtbaarheid; Vreedzame elementen in andere contexten; Professioneel handelen; Weerstand en stagnatie, en Financieel budget. Zo vertelde ze over het onderwerp Visie dat het bevorderend werkt om de terminologie van het Vreedzame programma continu te blijven herhalen. Daarentegen werkt het belemmerend als het gezien wordt als “iets extra’s” naast het reguliere werk. Een deelnemer merkte op in haar groepje: “Vreedzaam is niet alleen een gedachtegoed, het is ook een leefwijze.” Je neemt Vreedzaam overal met je mee en je moet er echt enthousiast over zijn om het over te kunnen brengen op anderen.

Dit laatste aspect gaf Danitchia ook aan over Professioneel handelen; het werkt bevorderend om echt de relatie aan te gaan met alle betrokkenen in de wijk. Outreachend werken, een sterke relatie en geloven in de Vreedzame aanpak dragen allemaal bij aan het duurzaam maken van de implementatie. Dit sluit aan op het onderwerp Weerstand en stagnatie. Werk je samen met mensen die echt enthousiast zijn en zich willen hard maken voor hun buurt? Ga door op die energie! Laat je niet tegenhouden door mensen en organisaties die de hakken in het zand steken. Het werkt belemmerend dat organisaties vaak niet gewend zijn om samen te werken door onder andere een regelmatige wisseling van medewerkers. Maar met het doorzettingsvermogen en de positieve insteek van Vreedzaam Wijkcoördinatoren, krijgen zij de kans en de tijd om Vreedzaam te worden.

Over deze en alle andere zaken die aan bod kwamen, deelden de deelnemers in groepen van ongeveer 4 personen hun persoonlijke ervaringen. Zie hieronder hun input via het Whiteboard, zoals: “Inzetten daar waar de energie zit” en “Een kleine actie kan een grotere olievlek worden.”

Dank aan Danitchia voor het delen van haar bevindingen en aan de deelnemers voor deze fijne ontmoeting!


Contact


Annemiek van Vliet
0652031337
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dennis de Vries
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Merlijn Slothouber
0638396654
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Vreedzame Nieuwsberichten

copyright © 2019 -2022 - Stichting Vreedzaam   |   Webproductie POINT OF VIEW