Impressie Meet-Up 'Pedagogisch handelen in de sportomgeving' 
11 mei 2022 in Sporthal Zuilen Utrecht

Op 11 mei jl verzamelden buurtsportcoaches, buurtsportmakelaars en andere geïnteresseerden uit het hele land vroeg in de ochtend in Sporthal Zuilen voor een actieve Meet-Up. In sportieve kleding en met een bakje koffie kon de ochtend beginnen. Het thema van de dag was: Sport en Spel als pedagogische oefenplek.  

Na de binnenkomer “Steen, papier, schaar, rups” was iedereen warm gemaakt om de ochtend met positieve energie te starten.  

Dennis de Vries (Stichting Vreedzaam) en Patrick Looijen (Sportdocent in Utrecht Overvecht) bundelden hun krachten samen om ons te introduceren aan het “Omgeving-Persoon-Activiteit model” (OPA). Dit begon met een stukje theorie over het model, maar we konden natuurlijk niet stil blijven zitten en daarom werd al snel het OPA model in levende lijve ervaren. Door middel van een spel liepen wij tegen problemen aan die wij vervolgens moesten aanpassen door de omgeving, de persoon of de activiteit te veranderen. We werden dus aan het denken gezet. Dit zorgde voor allerlei verschillende variaties van het spel. 

"Door het OPA model wordt sporten weer aantrekkelijk gemaakt voor iedereen."  

Na een korte pauze werd er wat meer verteld over wat Patrick en Dennis doen met het OPA model, ook in het kader van Sport Utrecht. Door het gesprek wat hierover ontstond, bracht een deelnemer een casus in uit de praktijk, wat weer nieuwe perspectieven bood en zorgde voor frisse energie om het probleem aan te pakken. 

Het zou natuurlijk geen sportclinic zijn als er geen tijd was om actief bezig te gaan met het OPA model in groepjes. Door te badmintonnen met verschillende materialen en te sleutelen aan de activiteit en de personen, ondervonden de aanwezigen hoe het was om tijdens de activiteit echt na te denken over hoe het gaat en hoe het aangepast kan worden als er een probleem ontstaat. Dit ging ook zo bij basketbal, waar er creatief met een blessure moest worden omgegaan zodat iedereen mee kon doen. Hier leende het OPA model zich uitstekend voor. 

De ochtend werd afgesloten met Splash! en een rondje met gedachtes of inzichten die zijn ontstaan na deze Meet-Up. 


Contact


Annemiek van Vliet
0652031337
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Merlijn Slothouber
0638396654
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agnes Pols
0610195588
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Vreedzame Nieuwsberichten

copyright © 2019 -2022 - Stichting Vreedzaam   |   Webproductie POINT OF VIEW