Archief


Terugblik Meet-Up 14 maart 2022
Een gezamenlijk pedagogisch doel in een wijk is erg belangrijk. Toch kan het soms ver weg voelen en kan het lastig zijn om andere wijkpartners in te laten zien wat het belang van dit doel is. Via een leuke intervisie-vorm zijn we met 35 betrokkenen uit het land in dit vraagstuk gedoken.


Lesbrief over de oorlog in Oekraïne
Deze lesbrief is onderdeel van het Utrechtse initiatief TerInfo, een project dat lesplannen biedt om leraren te helpen onderwerpen als terrorisme en polarisatie in het juiste perspectief te plaatsen.


It takes a village to raise our sons
Na het nieuws over The Voice ging #Educate Your Son viral. Welke kans ligt hier vanuit de Vreedzame gedachtegoed? Vreedzaam Amsterdam organiseert een Meet-up op donderdag 24 maart 2022.


Kijk met ons terug en vooruit
Een overzicht van alle activiteiten en ontwikkelingen uit het landelijke netwerk waarmee de wijken in Nederland een beetje mooier geworden zijn.


Filmtip
Voor de kerstvakantie een fijne tip om vanaf de bank te bekijken: Herr Bachmann und seine Klasse is een monumentaal portret van een inspirerende leraar en zijn veelkleurige schoolklas.


Er gebeuren mooie dingen in onze Vreedzame Wijken
Wil je weten hoe het er in een vreedzame wijk aan toe gaat, neem een kijkje in de dagelijkse praktijk van Schuilenburg en Liendert, 2 wijken in Amersfoort.


Hier is mijn kind echt welkom
In speeltuin De Gibraltar in Amsterdam West is er plek voor alle kinderen met of zonder beperking. Een mooie vreedzame bijdrage aan een inclusieve samenleving. Lees meer in dit artikel van Het Parool.


De Vreedzame Wijk: Verwachtingen en resultaten
Uit dit promotieonderzoek van Bob Horjus (UU) blijkt dat het programma succesvol was in het uitbreiden van het Vreedzame School programma naar de wijk.


Het Vragenspel de Vreedzame Wijk
Ontwikkeld volgens de principes van de Vreedzame Wijk en speciaal gemaakt voor ouders en kinderen om samen te spelen!


Lesbrief n.a.v. de avondklokrellen
Deze lesbrief geeft advies aan docenten over hoe zij de avondklokrellen op een veilige en constructieve manier kunnen bespreken met hun leerlingen.


Nepnieuws
Bijna zeven op de tien Nederlanders maken zich zorgen over de invloed van nepnieuws. Om de kennis over nepnieuws op een laagdrempelige manier te vergroten, introduceerde Netwerk Mediawijsheid de website isdatechtzo.nl.


Handreiking bespreken gevoelige onderwerpen
De Vreedzame School voorziet je van een lesbrief en handreikingen bij het omgaan met dramatische situaties zoals de moord op de franse geschiedenisdocent Samuel Paty.


Curriculum Vreedzame School herzien
De nieuwe lesmapppen sluiten aan op wat er speelt in onze samenleving. Er zijn ook speciale lessen en activiteiten beschikbaar voor leraren die werken met leerlingen met een vluchtachtergrond. Lees verder


Kinderen in gesprek over armoede
Ambassadeur van de vreedzame wijk Overvecht Fatiha Benazzi heeft kinderen van de Basisschool de Schakel in Utrecht uitgenodigd om met elkaar een gesprek te voeren over armoede in het kader van Wereldarmoededag op 17 oktober 2021. Bekijk het filmpje


Wat maakt dat de Vreedzame Wijk werkt?
'Vreedzaam is niet alleen een gedachtegoed, het is ook een leefwijze’.
Op 14 juni jl gaf Danitchia Hendricks, student Hogeschool Sittard, een boeiende presentatie over haar onderzoek naar de bevorderende en belemmerende factoren bij het implementeren van de vreedzame wijk. Lees verder


Nieuwe wet burgerschap aangenomen in Eerste Kamer
Nieuwe wet burgerschap aangenomen in Eerste Kamer
De Wet verduidelijking burgerschapsopdracht is 22 juni jl. aangenomen door de Eerste Kamer en gaat vrijwel direct van kracht. De opdracht aan scholen is daarmee definitief: bevorder actief burgerschap en sociale cohesie op een doelgerichte, samenhangende manier. Vreedzame scholen realiseren voor een zeer belangrijk deel de aanscherpingen waar de wet om vraagt al, wat een opsteker waard is!


Welkom in Mijn Vreedzame Wijk
Leerlingen van twee Vreedzame Scholen met sterk verschillende leerlingenpopulaties kregen een bijzondere uitnodiging om kinderen van een andere wijk in hun stad te ontmoeten. Lees verder


Kinderwijkraad Hoogkerk Groningen
De kinderen van de Kinderwijkraad Hoogkerk in Groningen leiden ons enthousiast rond door hun vreedzame wijk. Lees verder


Meet-Up Vreedzame Wijk op 12 april 2021
Voor iedereen die z’n hart wil luchten en horen hoe ‘het bij de buren’ gaat, bieden we op maandag 12 april a.s. van 11.00 – 12.30 uur gelegenheid om elkaar online ‘te ontmoeten’ en uit te wisselen. Verder lezen en aanmelden


Terugblik activiteiten 2020
In het afgelopen jaar zijn er in bestaande én in nieuwe vreedzame wijken mooie uitingen gegeven aan democratisch burgerschap. We hebben een overzicht gemaakt van al onze activiteiten in 2020. Lees verder


Waarderend onderzoek
In de afgelopen twee jaar hebben wij de beweging voortgezet die Leo Pauw en Caroline Verhoeff meer dan 10 jaar geleden hebben opgebouwd. Wij vinden het een goed moment om de ‘thermometer te steken’ in de werking van De Vreedzame Wijk en wat onze ondersteuning daar aan bijdraagt.

Lees verder


Wanneer ben ik vreedzaam bezig?
In deze blog vertelt Theo Mathot over wat hij tegenkomt in zijn werk als pianostemmer en als psycholoog. Lees verder


Borgers van Burgerschap
Nieuw in onze podcastserie: een gesprek met Arno van Hoepen, bestuurder van de PO-raad, over de school alsoefenruimte. Lees verder


Utrechtse inspiratiebijeenkomst Vreedzaam; van visie naar beleid tot praktijk
Op woensdag 2 december 2020 heeft de jaarlijkse Utrechtse inspiratiebijeenkomst Vreedzaam plaatsgevonden. Vanwege de corona maatregelen was deze bijeenkomst georganiseerd in de vorm van een webinar, dat u hier terug kunt kijken!


Maatschappelijke debat over burgerschapsvorming
Leerkrachten en opvoeders in de wijken hebben behoefte aan een duidelijke overheid, die hen steunt bij burgerschapsvorming. Met het aannemen van de verscherpte wet op burgerschapsvorming lijkt daar nu een belangrijke stap in gezet! Lees onze reactie...


Nieuwe enthousiaste trainer
Rachida Lalouh is werkzaam als projectmedewerker Jeugd én enthousiast ambassadeur van de Vreedzame Wijk. Lees verder


Wijkmediatoren in het Jeugdjournaal
Carla en Sena zijn beide opgeleid als wijkmediator in de Vreedzame Wijk Overvecht. Ze bedachten zelf een les over racisme en gingen daarmee langs bij klassen op hun school. Lees verder


Curriculum Vreedzame School herzien
De nieuwe lesmappen sluiten aan op wat er speelt in onze samenleving. Er zijn ook speciale lessen en activiteiten beschikbaar voor leraren die werken met leerlingen met een vluchtachtergrond.


Werken aan de Vreedzame Kinderraad
In dit informatieve webinar word je meegenomen aan de hand van praktijkvoorbeelden en krijg je tips over hoe je een Kinderwijkraad in je eigen wijk kan organiseren.


"Dat Nooit Meer"
Matimba Deul (15) schreef "Dat Nooit Meer": een prachtig spoken word voor de 75e Dodenherdenking.


Samen staan we sterk
Dennis roept iedereen op om vreedzame berichten, foto's filmpjes op te sturen zodat we aan elkaar kunnen laten zien hoe we samen deze moeilijke tijd proberen door te komen. Lees verder


Vreedzaam zomerprogramma
In verschillende vreedzame wijken is door Kindercommissies en wijkpartners hard gewerkt om een gezellige en afwisselend zomerprogramma samen te stellen.


Uitnodiging bezoek aan Vreedzame Wijk Vrederust - Den Haag
Hoe gaat het er in de praktijk aan toe in een vreedzame wijk? Hoe zie en voel je dat je welkom bent in de wijk? 
Lees verder


Nieuw project van start: ‘Welkom in Mijn Vreedzame Wijk’
We spreken vaak over verbinden, maar hoe zorgen we dat we echt ‘een brug slaan naar de ander’? 
Lees verder


Webinar ‘samen opvoeden’ voor ouders
Een ouderavond vanaf de bank en geen oppas hoeven regelen: het bleek een mooie toevoeging om in contact te komen met ouders. 
Lees verder


Een betekenisvolle Vreedzame kinderburgemeester
Inspiratie en aandachtspunten om de komst van een kinderburgemeester in te bedden.
Download hier de notitie 'Een betekenisvolle vreedzame Kinderburgemeester' van Leo Pauw.

 


Contact


Annemiek van Vliet
0652031337
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Merlijn Slothouber
0638396654
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agnes Pols
0610195588
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Vreedzame Nieuwsberichten

copyright © 2019 -2022 - Stichting Vreedzaam   |   Webproductie POINT OF VIEW