Theo Mathot, pianostemmer en psycholoog

Wanneer ben ik vreedzaam bezig? Eigenlijk ben ik daar niet zo bewust mee bezig. Ik heb mij voorgenomen om dit méér bewust te gaan doen, vooral nu door de 2de golf en de donkere dagen de lontjes van iedereen wat korter worden.

Ik zal iets vertellen over wat ik tegenkom in mijn werk als pianostemmer en als psycholoog.

Ik merk aan mijn pianoklanten én aan mijzelf dat langzamerhand er behoefte is aan ontmoeting, aan contact. Kon de klant tijdens de eerste golf nog zeggen “Fijn dat je er bent, ik ga nu boven zitten zodat jij in je eentje in de ruimte zit waar de piano staat. En roep me maar als je klaar bent dan zwaai ik je uit van bovenaf de trap”. En ik die dat toen prettig en oké vond. Het voldeed aan de RIVM- normen. Nú merk ik dat dit aan het veranderen is. Mensen maken dingen mee, dat is altijd al zo. Tijdens de eerste golf hadden zij al vóór de lockdown met anderen kunnen praten over wat zij hebben meegemaakt, knuffelen, een arm om de schouder. Nu dit al bijna 9 maanden niet kan en de nare dingen in het leven gemiddeld alleen maar toenemen hebben mensen behoefte aan contact, aan een gesprek. Een gesprek dat zij eerder deelden met anderen dan de pianostemmer. Misschien doen zij dat nu ook wel maar ik kom bij mensen thuis en dat maakt het denk ik anders. In ieder geval delen zij meer en meer dingen met mij. En daardoor ik met hen.

Zo is de echtgenoot en tevens vader van hun drie kinderen overleden. Dat was heftig in deze tijden want je weet het wel; kleine plechtigheid, niet omhelzen en ga zo maar door. We hebben echt wel een half uur op afstand zitten praten. Ik kende hem natuurlijk ook want de laatste jaren was hij meestal thuis als ik kwam stemmen omdat hij toen al ziek was. Ik merkte ter plekke dat ik mij schaamde om mijn destijds zakelijke houding van “Vooruit dan meer, éven praten maar ik kom eigenlijk voor de piano”. Zo ken ik meerdere situaties bij klanten (een klant met een kind dat enorm depressief is, een klant wiens man zelfmoord heeft gepleegd etc). Door deze corona periode merk ik dat ik bewuster om ga met de tijdelijkheid van het bestaan (misschien zie ik deze klant voor het laatst want of ik of hij/zij kan ernstig ziek worden als gevolg van corona of sterven), met de tijdelijkheid van de relatie klant-stemmer (want misschien wordt één van ons ziek, of krijg ik last van mijn gehoor zoals tinnitus als gevolg van corona) etc. Dus de ontmoeting wordt meer bijzonder en verdiept zich daardoor. Dat ik daardoor meer tijd bezig ben bij een klant heb ik graag willen aanpassen in mijn planning. Want méér geld verdienen, hoe belangrijk is dat nu eigenlijk vergeleken met elkaar een gesprek voeren, naar elkaar omzien.

Ook in mijn werk als therapeut merk ik dat ik meer tijd neem voor de cliënten, dus wat vaker over de beschikbare tijd heen ga. Zij maken echt van alles extra mee door corona, zoals cliënten die corona hebben gehad tijdens de eerste golf. Omdat er toen nog geen testen waren en nog veel mensen zeggen dat het een ‘griepje’ is voelen zij zich enorm klemgezet. Want zij hebben forse gezondheidsklachten maar geen bewijs dat zij corona hebben gehad. Dit is heftig voor deze mensen. En daarbij hebben zij de angst voor een herbesmetting terwijl zij nu op 50 procent zitten van wat zij konden tot zij besmet raakten. De jongvolwassenen die ik spreek, die online lessen krijgen, moeite hebben om stageplekken te vinden, veel van hun uitlaatkleppen kwijt zijn, zich niet kunnen gedragen en ontwikkelen zoals een adolescent/jong volwassen dat doet gelet op zijn identiteitsontwikkeling. Ik spreek er meerder bij Indigo. Ik voel mij met lege handen staan. Kan ik hen helpen met acceptatie en loslaten? Maar dan zijn het volwassenen geworden en hebben zij een stuk van hun ontwikkeling overgeslagen. Echt lastig is dit.

En dan nog de collega’ s, mijn vrouw, de kinderen, mijn familie. Daar gebeurt ook van alles als gevolg van corona. Mooie dingen en lastige dingen. Dit wil ik in een ander verhaal uitwerken.

Al met al betekent dit dat ik meer tijd voor mijzelf nodig heb om te verwerken wat ik hoor en zie. Dus dat mijn tempo wat lager is, dat ik minder plan, minder toekom aan dingen die ik mij had voorgenomen. Als ik denk aan alle tijd die ik besteedde aan hobbies die nu niet kunnen, aan vakanties en het plannen van vakanties, het inpakken van de auto en ga zo maar door; dan heb ik eigenlijk nog tijd genoeg, alleen met een ander accent, een ander doel zeg maar.

Waarom valt dit voor mij onder het thema vreedzaam?

Vreedzaam staat voor mij voor

• Presentie voor elkaar en elkaar ontmoeten
  • Tijd en energie hebben voor elkaar
  • Problemen en conflicten onder ogen zien en aanpakken
  • Accepteren wat niet kan en gaan voor wat wel kan
  • Goed zorgen voor jezelf in brede zin dus ook goed zorgen voor de omgeving, de natuur, de wereld
  • Jezelf ondergeschikt maken aan het grotere geheel.

Ik zie dat veel mensen hier bewust en onbewust mee bezig zijn.

Ikzelf ook, ook al ben ik er niet zo enorm mee bezig, het gaat een beetje vanzelf. Maar wat ik aan het begin zei, ik probeer er meer bewust mee om te gaan.

Theo Mathot