Jorn Brouwer, stagiair Stichting Vreedzaam

"Misschien sta je er niet gauw bij stil hoe bijzonder het is dat een kleine stichting zo’n enorm netwerk heeft!"

Februari van dit jaar brak voor mij een bijzondere periode aan: voor het eerst in mijn leven mocht ik stage gaan lopen! En wel bij Stichting Vreedzaam, een passievolle stichting met oog én hart voor kinderen en jongeren in onze maatschappij.

Ik mag meewerken aan verschillende projecten naast het verrichten van onderzoek voor mijn master thesis. Op deze manier heb ik het werkveld waarin ik later hoop terecht te komen al voor een belangrijk deel mogen ontdekken. Eén van de projecten waar ik de stichting bij help, is het organiseren van de landelijke Meet-Ups voor het Vreedzame netwerk. Op 12 april werd de eerste gehouden, waarvan hier een verslagje te vinden is. Er komen drie woorden bij mij op als ik terugdenk aan deze Meet-Up (en aan Vreedzaam in het algemeen): flexibel, interessant en vooral enthousiast! Graag deel ik op deze plek mijn persoonlijke ervaringen van de Meet-Up en hoe ik Stichting Vreedzaam tot nu toe heb leren kennen.

Flexibel
Annemiek had voor de binnenkomer een poll in elkaar gezet met stellingen waarop de deelnemers konden reageren. De techniek laat men echter nog wel eens in de steek… Maar geen probleem, Dennis heeft altijd het vragenspel de Vreedzame Wijk bij de hand! De binnenkomer heb ik leren kennen als een echte gesprekstarter, die direct zorgt voor een veilige sfeer waarin iedereen zich uitgenodigd voelt om te praten. Het is dan ook heel fijn dat die enthousiast wordt uitgedragen door iedereen die Vreedzame activiteiten organiseert en bijwoont. Hierin, en ook in veel andere aspecten van Vreedzaam, merk ik hoezeer Vreedzaam ingeburgerd raakt in mensen die ermee in aanraking komen. Alle mensen die ik tot nu toe heb ontmoet bezitten dat stukje openheid, de bereidheid om te luisteren en de drang om zich in te zetten om jonge mensen te helpen groeien als democratisch burger. Practice what you preach: bij Vreedzaam ervaar ik deze leus iedere dag in de praktijk!

Interessant
Door zo’n online Meet-Up te houden, kunnen betrokkenen van het Vreedzame netwerk “bij elkaar” komen, waar ze ook vandaan komen uit het land. Ik vond het erg interessant en waardevol om een beeld te krijgen hoe ver Vreedzaam zich verspreidt. Misschien sta je er niet gauw bij stil hoe bijzonder het is dat een kleine stichting zo’n enorm netwerk heeft! En dat geeft ruimte voor verdere ontwikkelingen. De verschillende locaties en achtergronden van de deelnemers brachten bij de Meet-Up namelijk een rijkheid aan verhalen en ervaringen voort. Het was voor mij interessant om uit verschillende invalshoeken te horen hoe coördinatoren en andere betrokkenen zich staande wisten te houden in dit vreemde jaar. In de eerste plaats omdat het mij een bijzonder inkijkje gaf in de manier waarop zij invulling geven aan Vreedzaam en in de tweede plaats omdat ik aangenaam verrast was door de vele initiatieven en de soms onuitputtelijke energie die van de deelnemers afstraalde!

Enthousiast!
En daarmee kom ik tot het derde woord: enthousiasme. Dat is voor mij het kernwoord van Stichting Vreedzaam, want dat kom ik iedere keer weer tegen. Enthousiasme over een nieuw initiatief. Enthousiasme over de inzet van kinderen en jongeren. Enthousiasme om elkaar te ontmoeten en ideeën met elkaar uit te wisselen. Het geeft mij veel energie om al deze enthousiaste mensen te mogen ontmoeten! Bovenal omdat ze allemaal hun werk doen met hetzelfde doel in gedachten, het verlangen dat bij mij ook steeds groter groeit: kinderen en jongeren helpen om hun plekje te vinden in onze samenleving.

Jorn Brouwer
Stagiair Stichting Vreedzaam