Jongeren en Democratie in de Volkskrant

Quita Muis, docent aan de Tilburg University pleit er in deze serie over Jongeren en Democratie in de Volkskrant voor dat jongeren leren begrijpen waar hun eigen opvattingen en die van anderen vandaan komen.

Muis: “Het lijkt tegenstrijdig, maar begrip en (h)erkenning komen dus juist tot stand door conflict, mits het aangaan ervan op een goede manier gebeurt. Er is namelijk een verschil tussen politiek en moreel conflict. In een politiek conflict wordt de ander gezien als gelijkwaardige tegenstander. Er is respect voor elkaars ‘zijn’, maar niet voor elkaars standpunten. In deze situatie worden democratische waarden zoals vrijheid en gelijkheid gewaarborgd, voor en door iedereen. Dit benadrukt dat er naast conflict ook overeenkomsten in normen en waarden zijn.

In moreel conflict wordt de ander daarentegen gezien als de vijand, zonder gedeelde (democratische) waarden. De tegenstander wordt weggezet als ‘slecht’ of ‘dom’ en op deze gronden wordt conflict vermeden. Vaak wordt de ander verweten ondemocratisch te zijn, terwijl het hier eigenlijk om een moreel oordeel gaat.”

Dagelijks komen er dus kansen voorbij om dit onderscheid te maken en te oefenen!

Lees hier het Opinie-artikel

Vreedzaam in woord en beeld

Doe je mee?

Om het Vreedzame gedachtegoed onder de aandacht te brengen bij opvoeders en kinderen in de wijk, hebben we enthousiaste mensen nodig die actie ondernemen, aanpakkers en doorpakkers. Heb jij een idee? Denk je dat je iets kunt doen in jouw wijk of buurt? Zoek je tips, hulp of inspiratie? Op deze pagina’s vind je voorbeelden en inspirerende initiatieven uit het hele land. Misschien vind je iets waar je direct mee aan de slag kunt. Als je je inspiratie wilt delen of wilt overleggen over jouw Vreedzame aanpak, neem dan gerust contact met ons op.

de Vreedzame Fairplay-kaart

Maartje van Dijken promoveert op ouders in De Vreedzame Wijk

Wij hebben ❤️ voor elkaar – Vreedzame Wijk Schuilenburg

Hoe bouwt Stella de Bie van Dock aan een Vreedzame wijk West in Utrecht?

Vreedzaam voor de kinderopvang

De Vreedzame stad Utrecht Leert!

Wat gebeurt er zoal in de Vreedzame Wijk?

De Vreedzame Wijk in het juni-nummer van de Optimist

Het Vragenspel de Vreedzame Wijk (de familie editie)

Promotie-onderzoek Bob Horjus

Mooie samenwerking Terra Nova Ontwerptraject en Vreedzaam West Amsterdam

Hoe start jij het gesprek? – Toolkit aanpak Straatintimidatie

Stedelijke Kinderraad Utrecht

Nieuwe trainers Vreedzame Wijk

Wijkmanifest De Baarsjes Amsterdam