Wat gebeurt er zoal in de Vreedzame Wijk?

Als je de kinderen vraagt hun democratische stem in de wijk in te brengen, krijg je vaak leuke ideeën. Momenten als Burendag lenen zich goed om je in te zetten voor het algemeen belang.
In de wijk Morgenstond, in Den Haag, heeft de Kinderwijkraad dit najaar het thema “Meer Blije Ogen in Morgenstond” gekozen. Hieronder het verslag van hun actie:

“Op zaterdag 23 september 2023 kwamen de enthousiaste kinderen van de Kinderwijkraad Morgenstond samen om hun langverwachte wijkactie, ‘Burendag 2023’, te organiseren. Met het motiverende motto “Meer Blije Ogen in Morgenstond” in gedachten, werkten ze samen met lokale partners, waaronder ROC Mondriaan, de Bibliotheek en het MuseumLAB, om deze dag tot een groot succes te maken. De kinderen van de Kinderwijkraad hadden maandenlang samengewerkt om deze wijkactie te plannen en voor te bereiden. Hun doel was om de bewoners van Morgenstond een dag vol vreugde en samenhorigheid te bezorgen. Samen met hun partners hadden ze verschillende activiteiten bedacht om dit te bereiken. Eén van de hoogtepunten van de dag was het bakken van pannenkoeken voor de wijkbewoners.

 

De geur van versgebakken pannenkoeken vulde de wijk en bewoners werden uitgenodigd om zich bij de feestelijke burendag aan te sluiten. Hoewel het weer niet helemaal meezat en er af en toe regenbuien vielen, lieten de kinderen zich hierdoor niet ontmoedigen. Ze hadden tenten en overkappingen opgezet om de activiteiten droog te houden.

De Bibliotheek en het MuseumLAB hadden creatieve workshops en georganiseerd om de culturele rijkdom van Morgenstond te laten zien. De ‘Burendag 2023’ van de Kinderwijkraad Morgenstond werd een groot succes. De glimlachen en blije ogen van de bewoners toonden aan dat de inspanningen van de kinderen en hun partners de moeite waard waren. Deze dag was niet alleen een viering van de wijk, maar ook een bewijs van wat er kan worden bereikt wanneer de gemeenschap samenwerkt. De Kinderwijkraad Morgenstond en hun partners hebben Morgenstond een dag vol vreugde en verbinding geschonken, en ze laten zien dat zelfs op een regenachtige dag de zon kan schijnen in de harten van de mensen.”

Vreedzaam in woord en beeld

Doe je mee?

Om het Vreedzame gedachtegoed onder de aandacht te brengen bij opvoeders en kinderen in de wijk, hebben we enthousiaste mensen nodig die actie ondernemen, aanpakkers en doorpakkers. Heb jij een idee? Denk je dat je iets kunt doen in jouw wijk of buurt? Zoek je tips, hulp of inspiratie? Op deze pagina’s vind je voorbeelden en inspirerende initiatieven uit het hele land. Misschien vind je iets waar je direct mee aan de slag kunt. Als je je inspiratie wilt delen of wilt overleggen over jouw Vreedzame aanpak, neem dan gerust contact met ons op.

de Vreedzame Fairplay-kaart

Maartje van Dijken promoveert op ouders in De Vreedzame Wijk

Wij hebben ❤️ voor elkaar – Vreedzame Wijk Schuilenburg

Hoe bouwt Stella de Bie van Dock aan een Vreedzame wijk West in Utrecht?

Vreedzaam voor de kinderopvang

De Vreedzame stad Utrecht Leert!

De Vreedzame Wijk in het juni-nummer van de Optimist

Het Vragenspel de Vreedzame Wijk (de familie editie)

Promotie-onderzoek Bob Horjus

Mooie samenwerking Terra Nova Ontwerptraject en Vreedzaam West Amsterdam

Hoe start jij het gesprek? – Toolkit aanpak Straatintimidatie

Stedelijke Kinderraad Utrecht

Jongeren en Democratie in de Volkskrant

Nieuwe trainers Vreedzame Wijk

Wijkmanifest De Baarsjes Amsterdam