Hoe jeugdwerk het (burgerschaps)onderwijs versterkt in de wijk – Voor de Jeugd Dag 2024

Voor de Jeugd Dag 2024

Burgerschapsvaardigheden oefen je niet alleen op school. ‘It takes a village to raise a child’ – de wijk zit vol opvoeders en democratische oefenkansen! Onze sessie op de Voor de Jeugd Dag 2024 met als thema Werken aan een Sterke Gemeenschap ging daarom over de toevoeging van welzijnswerk aan het burgerschapsonderwijs.  Jolanda Berends (Hogeschool Utrecht) , Ward Verbeek (Stichting DOCK) en Merlijn Slothouber (Stichting Vreedzaam) deelden de kansen die zij zien.

Samenwerking binnen het sociaal-educatieve domein is een win-win: samen bouwen aan een sterke ontwikkelgemeenschap. Het welzijnswerk heeft verbreding en verdieping te brengen aan het burgerschapsonderwijs, en voor kinderen en opvoeders is het ook goed om de verbinding tussen school en aanbod in de wijk te maken. Hoe? In de Vreedzame Wijk krijgen kinderen een stem in de wijk en leren ze hoe ze hun steentje kunnen bijdragen aan het gemeenschappelijk belang. Daarbij versterken verschillende opvoeders elkaar: naast school en ouders dragen ook welzijnswerkers en andere wijkprofessionals bij aan burgerschapsvaardigheden. Hoe vorm je zo’n gezamenlijk ontwikkelklimaat in de wijk? Hoe werkt dat, structurele pedagogische samenwerking met bijvoorbeeld de jongerenwerker, maar ook met de sportcoach of de wijkagent? In deze workshop ging het over burgerschapsmogelijkheden rond de school in samenwerking met diverse partners in de wijk. Een voorbeeld zijn de gastlessen over democratisch burgerschap in de wijk door pedagogisch professionals van welzijn. In de sessie bespraken we wat daarbij van belang is in de pedagogische samenwerking. Wat is er nodig om andere jeugdprofessionals toe te laten in je klas of op jouw werkterrein?  Gelukkig kwamen er uit de groep ook voorbeelden. Want zoals spreker Daan Rovers ons deze dag vroeg: Hebben we genoeg liefde voor de wereld om er ook gezamenlijk verantwoordelijkheid voor te nemen? Samen opvoeden dus!

Vreedzaam in woord en beeld

Doe je mee?

Om het Vreedzame gedachtegoed onder de aandacht te brengen bij opvoeders en kinderen in de wijk, hebben we enthousiaste mensen nodig die actie ondernemen, aanpakkers en doorpakkers. Heb jij een idee? Denk je dat je iets kunt doen in jouw wijk of buurt? Zoek je tips, hulp of inspiratie? Op deze pagina’s vind je voorbeelden en inspirerende initiatieven uit het hele land. Misschien vind je iets waar je direct mee aan de slag kunt. Als je je inspiratie wilt delen of wilt overleggen over jouw Vreedzame aanpak, neem dan gerust contact met ons op.

‘Kinderdaad’ – Kinderen maken sociaal daadkrachtige animatie!

Stedelijke Kinderraad Utrecht presenteert ideeën

Op 9 april 2024 was hoogleraar Micha de Winter te gast bij Stichting Vreedzaam voor een webinargesprek over zijn nieuwe boek ‘Medemenselijk opvoeden’.

de Vreedzame Fairplay-kaart

Maartje van Dijken promoveert op ouders in De Vreedzame Wijk

Wij hebben ❤️ voor elkaar – Vreedzame Wijk Schuilenburg

Hoe bouwt Stella de Bie van Dock aan een Vreedzame wijk West in Utrecht?

Vreedzaam voor de kinderopvang

De Vreedzame stad Utrecht Leert!

Wat gebeurt er zoal in de Vreedzame Wijk?

Jonge geesten, grote ideeën: kinderen ontdekken de Grondwet met campagne “Iedereen aan zet met de Grondwet”

De Vreedzame Wijk in het juni-nummer van de Optimist

Het Vragenspel de Vreedzame Wijk (de familie editie)

Promotie-onderzoek Bob Horjus

Mooie samenwerking Terra Nova Ontwerptraject en Vreedzaam West Amsterdam

Hoe start jij het gesprek? – Toolkit aanpak Straatintimidatie

Stedelijke Kinderraad Utrecht

Jongeren en Democratie in de Volkskrant

Nieuwe trainers Vreedzame Wijk

Wijkmanifest De Baarsjes Amsterdam