De Vreedzame stad Utrecht Leert!

In de Vreedzame stad Utrecht staat het gezamenlijke pedagogische klimaat van Vreedzaam hoog in het vaandel op de scholen en in de wijken.

“De school is een belangrijke democratische oefenplek, en hoe mooi is het als kinderen en jongeren hun opgedane vaardigheden verder inzetten voor de buurt en onze stad”, gaf wethouder Onderwijs Eelco Eerenberg aan tijdens zijn deelname aan een training Vreedzaam voor leerkrachten in januari 2024.

In samenwerking met Utrecht Leert organiseren we deze trainingen – meer dan 40 (nieuwe) Utrechtse leerkrachten hebben zich dit schooljaar al verdiept in het geven van de lessen behorende bij het democratisch burgerschapsprogramma Vreedzaam op hun basisschool in Utrecht.

Vreedzaam in woord en beeld

Doe je mee?

Om het Vreedzame gedachtegoed onder de aandacht te brengen bij opvoeders en kinderen in de wijk, hebben we enthousiaste mensen nodig die actie ondernemen, aanpakkers en doorpakkers. Heb jij een idee? Denk je dat je iets kunt doen in jouw wijk of buurt? Zoek je tips, hulp of inspiratie? Op deze pagina’s vind je voorbeelden en inspirerende initiatieven uit het hele land. Misschien vind je iets waar je direct mee aan de slag kunt. Als je je inspiratie wilt delen of wilt overleggen over jouw Vreedzame aanpak, neem dan gerust contact met ons op.

de Vreedzame Fairplay-kaart

Maartje van Dijken promoveert op ouders in De Vreedzame Wijk

Wij hebben ❤️ voor elkaar – Vreedzame Wijk Schuilenburg

Hoe bouwt Stella de Bie van Dock aan een Vreedzame wijk West in Utrecht?

Vreedzaam voor de kinderopvang

Wat gebeurt er zoal in de Vreedzame Wijk?

De Vreedzame Wijk in het juni-nummer van de Optimist

Het Vragenspel de Vreedzame Wijk (de familie editie)

Promotie-onderzoek Bob Horjus

Mooie samenwerking Terra Nova Ontwerptraject en Vreedzaam West Amsterdam

Hoe start jij het gesprek? – Toolkit aanpak Straatintimidatie

Stedelijke Kinderraad Utrecht

Jongeren en Democratie in de Volkskrant

Nieuwe trainers Vreedzame Wijk

Wijkmanifest De Baarsjes Amsterdam