Stedelijke Kinderraad Utrecht presenteert ideeën

Op woensdag 17 april 2024 was het weer zover!

De Stedelijke Kinderraad Utrecht, met wel 45 kinderraadsleden uit acht Vreedzame Wijken, presenteerden hun ideeën om de stad fijner te maken. De Utrechtse politiek, onder voorzitterschap van wethouder Dennis de Vries, luisterde en stelde vragen.

In de raadszaal van het stadhuis kwamen de leerlingen uit groep 7 samen. Zij zitten op scholen uit verschillende wijken in de stad en maken daar deel uit van een kinderwijkraad.

Het initiatief van de kinderwijkraden komt van DOCK en de Brede School en is in samenwerking met scholen in het kader van democratisch burgerschap. Via gastlessen worden ideeën voor de wijk opgehaald en in de kinderwijkraad bepalen kinderen samen met welke thema’s zij aan de slag gaan. De thema’s zijn heel divers; van de grote verschillen tussen arm en rijk, tot aan veilige speelplaatsen en meer aandacht voor het klimaat. In hun eigen wijk organiseren de kinderen acties om hun inzet voor het algemeen belang in praktijk te brengen. Bij de jaarlijkse stedelijke kinderraad informeren ze de volwassen raadsleden hierover.

Het was een zeer succesvolle en inspirerende middag.

 

Vreedzaam in woord en beeld

Doe je mee?

Om het Vreedzame gedachtegoed onder de aandacht te brengen bij opvoeders en kinderen in de wijk, hebben we enthousiaste mensen nodig die actie ondernemen, aanpakkers en doorpakkers. Heb jij een idee? Denk je dat je iets kunt doen in jouw wijk of buurt? Zoek je tips, hulp of inspiratie? Op deze pagina’s vind je voorbeelden en inspirerende initiatieven uit het hele land. Misschien vind je iets waar je direct mee aan de slag kunt. Als je je inspiratie wilt delen of wilt overleggen over jouw Vreedzame aanpak, neem dan gerust contact met ons op.

Vreedzaam voor de kinderopvang

De Vreedzame stad Utrecht Leert!

Wat gebeurt er zoal in de Vreedzame Wijk?

De Vreedzame Wijk in het juni-nummer van de Optimist

Het Vragenspel de Vreedzame Wijk (de familie editie)

Promotie-onderzoek Bob Horjus

Mooie samenwerking Terra Nova Ontwerptraject en Vreedzaam West Amsterdam

Hoe start jij het gesprek? – Toolkit aanpak Straatintimidatie

Stedelijke Kinderraad Utrecht

Jongeren en Democratie in de Volkskrant

Nieuwe trainers Vreedzame Wijk

Wijkmanifest De Baarsjes Amsterdam