Hoe bouwt Stella de Bie van Dock aan een Vreedzame wijk West in Utrecht?

“Je wilt een leefbare maatschappij, dan moet je klein beginnen. Zoals wij dat hier doen op een pleintje in de wijk. Uiteindelijk wordt het veel groter dan dat.”

Een jaar geleden begonnen Stella de Bie en Sanae Ismaili als social makelaar bij Welzijnsorganisatie Dock. Ook kwam er vers bloed bij Stichting JoU, SportUtrecht en Wijkbureau West. “Allemaal wilden we er wat van maken. En dat is gelukt. We hebben zoveel georganiseerd voor en met bewoners: een Suikerfeest, een buurtfeest, een summer experience, een open podium, etc. Je moet echt ruiken waar de energie zit en met die mensen aan de slag en ze steunen.” Aldus Stella.

“Als welzijnsorganisatie is Dock gericht op wat bewoners nodig hebben, maar vooral ook wat ze zelf kunnen doen om de situatie te verbeteren. Wij begeleiden bewoners eerst, zodat ze het uiteindelijk zelf gaan doen. En dat begint in ons geval dus al op jonge leeftijd. Zo hebben we pleinportiers; kinderen in de leeftijd van 6-11 jaar die zich inzetten om de leefbaarheid op het Herderplein te verbeteren. Ze volgden 8 weken lang een training. Allemaal volgens de principes van de Vreedzame Wijk, waarop al ons werk en dat van wijkpartners gebaseerd is. Kinderen leren onder andere conflicten zelf op te lossen, naar elkaar te luisteren, er voor elkaar te zijn en niemand buiten te sluiten.

Kinderen uit groep 7 van verschillende scholen kunnen zich opgeven voor de Kinderwijkraad, zodat ze een stem krijgen in de wijk. Ze denken mee over dingen die in de wijk spelen, zoals rondslingerend afval en voor welke buurtbewoners ze zich willen inzetten.”

Stella de Bie en Sanae Ismaili werden geïnterviewd voor ‘Portret op West’, het hele artikel lees je hier. 

Vreedzaam in woord en beeld

Doe je mee?

Om het Vreedzame gedachtegoed onder de aandacht te brengen bij opvoeders en kinderen in de wijk, hebben we enthousiaste mensen nodig die actie ondernemen, aanpakkers en doorpakkers. Heb jij een idee? Denk je dat je iets kunt doen in jouw wijk of buurt? Zoek je tips, hulp of inspiratie? Op deze pagina’s vind je voorbeelden en inspirerende initiatieven uit het hele land. Misschien vind je iets waar je direct mee aan de slag kunt. Als je je inspiratie wilt delen of wilt overleggen over jouw Vreedzame aanpak, neem dan gerust contact met ons op.

de Vreedzame Fairplay-kaart

Maartje van Dijken promoveert op ouders in De Vreedzame Wijk

Wij hebben ❤️ voor elkaar – Vreedzame Wijk Schuilenburg

Vreedzaam voor de kinderopvang

De Vreedzame stad Utrecht Leert!

Wat gebeurt er zoal in de Vreedzame Wijk?

Jonge geesten, grote ideeën: kinderen ontdekken de Grondwet met campagne “Iedereen aan zet met de Grondwet”

De Vreedzame Wijk in het juni-nummer van de Optimist

Het Vragenspel de Vreedzame Wijk (de familie editie)

Promotie-onderzoek Bob Horjus

Mooie samenwerking Terra Nova Ontwerptraject en Vreedzaam West Amsterdam

Hoe start jij het gesprek? – Toolkit aanpak Straatintimidatie

Stedelijke Kinderraad Utrecht

Jongeren en Democratie in de Volkskrant

Nieuwe trainers Vreedzame Wijk

Wijkmanifest De Baarsjes Amsterdam